Cercar

Blog - Blog

Blog

Consells per al confinament amb persones amb Alzheimer

La situació actual de pandèmia pel Coronavirus ens ha situat a tots en un escenari sense precedents en tots els sentits. El confinament de tota la població és sens dubte la mesura essencial per frenar la propagació del virus, que hem de respectar per protegir-nos, i protegir també a la gent gran, un dels públics més vulnerables.

Ara bé, el confinament en família, i més quan hi ha persones que pateixen Alzheimer o un deteriorament cognitiu, pot provocar moments d’estrès, tant en el propi malalt com en el cuidador.

La situació pot trasbalsar en major o menor grau les rutines de la persona afectada, totes elles importants pel seu benestar físic i emocional:
· no podrà gaudir de passejos a l’exterior
· no podrà rebre visites
· no podrà acudir a centres de dia

Davant de tot això, el malalt no comprendrà el que està passant, el canvi que ha sobrevingut en el dia a dia familiar i caldrà gestionar la situació:

-Explicar-li la nova situació adaptant el missatge segons el grau d’afectació cognitiva. Hem de ser clars, però no alarmistes. Repetir l’explicació les vegades que calgui i deixar-li expressar les emocions. Sempre s’haurà de donar la tranquil·litat que hi haurà una persona al seu costat que l’acompanyarà i el cuidarà.

-Traslladar calma i optimisme per no angoixar.

-Mantenir horaris regulars en els àpats i el dormir.

-Crear noves rutines adaptades a la situació de confinament, molt importants per a l’estabilitat de la persona.

  • Activitats cognitives:
    1. Jocs de taula
    2. Mirar fotografies o vídeos, revistes que evoquin records a la persona.
    3. Fer manualitats: retallar, enganxar, pintar o cosir són activitats que ajuden a fer exercici mental i de psicomotricitat.
    4. Participar en tasques domèstiques
    5. Escolar música, ballar o cantar
    6. Sortir al balcó, terrassa o treure el cap per la finestra pot ser plaent i a la vegada, pot servir per fer exercicis de reconeixement de l’exterior.
  • Activitats físiques:
    En la mesura que sigui possible per les característiques de cada llar, es poden pujar i baixar escales, jugar a passar-se una pilota, fer exercicis de mobilitat d’extremitats...

Per pal·liar la falta de contacte amb familiars i amics, la tecnologia serà de gran ajuda i ens permetrà fer trucades o videotrucades, ajudant a millorar l’estat emocional de les persones.

També cal centrar la mirada en el cuidador, imprescindible per al dia a dia de la persona malalta; haurà de tenir altes dosis de paciència i empatia ja que estarà sotmesa a alts nivells d’estrès i aquests poden afectar la seva salut física i mental. És per això que haurà d’intentar buscar moments per a la relaxació i desconnexió en la mesura del possible.

Amb l’esforç, responsabilitat i solidaritat de tots aquesta situació passarà ben aviat.

 

 

 

Cuidadors alzheimer treballadora llar empresa neteja a girona atenció sociosanitària Contractar equip neteja Girona confinament covid19


Documents

No hi ha documents a mostrar